INHOUD
 1. Griekenland

  1. Koningen der Hellenen (Griekenland)

   1. Huis Wittelsbach

   2. Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-Oldenburg

   3. Tweede Helleense Republiek

   4. Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-Oldenburg (opnieuw)

   5. Derde Helleense Republiek

Griekenland

Koningen der Hellenen (Griekenland).

Lijst Koningen der Hellenen (Griekenland) 1863-1974 :

Otto I was de eerste koning van Griekenland :

George I van Griekenland werd koning, omdat een jaar eerder koning Otto I was afgezet. Al zijn nakomelingen vindt u in het volgend parenteel :

Huis Wittelsbach.

Huis Wittelsbach.

Koningen van Griekenland van het Huis Wittelsbach
Portret Naam Periode Opmerkingen
Prinz Otto von Bayern Koenig von Griechenland 1833.jpg Otto 1832 - 1862 Was een zoon van koning Lodewijk I van Beieren. Griekenland was in 1832 onafhankelijk verklaard door het Congres van Londen. Ook de Nederlandse prins Frederik kreeg de Griekse troon aangeboden, maar hij bedankte voor de eer. Otto nam in 1833 zijn intrek in Nauplion en vanaf 1834 regeerde hij vanuit Athene. Moest in 1862 gedwongen afstand doen van de troon.

Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-Oldenburg.

Het Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

en het Huis Oldenburg.

Koningen van Griekenland van het Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-Oldenburg
Portret Naam Periode Opmerkingen
George I of Greece.jpg George I 1863 - 1913 Was een zoon van koning Christiaan IX van Denemarken. Werd geboren als prins Willem van Denemarken. Hij maakte van Griekenland een democratie. Werd in 1913 vermoord.
Constantine1 Greece.jpg Constantijn I 1913 - 1917 Hij was koning tijdens de Eerste Wereldoorlog en steunde zijn zwager, keizer Wilhelm II van Duitsland. Hij was namelijk gehuwd met prinses Sophie van Pruisen. Die steun werd hem niet in dank afgenomen door de geallieerden, en moest daardoor in 1917 afstand doen van de troon.
GEEN FOTO Alexander 1917 - 1920 Was de tweede zoon van koning Constantijn I en koningin Sophie. Zijn titel was koning, maar het volk zag hem als prins-regent van Griekenland. Zijn huwelijk met de burger Aspasia Manos was erg onpopulair. Hij stierf als koning in 1920 aan bloedvergiftiging als gevolg van de beet van een aap.
Olga of Greece VI.jpg Olga Konstantinova van Rusland 1920 Was de vrouw van koning George I van Griekenland en moeder van Constantijn I. Olga was van 25 oktober tot 19 december 1920 koningin-regentes van Griekenland. Daarna werd haar oudste zoon, Constantijn, opnieuw koning.
Constantine1 Greece.jpg Constantijn I 1920 - 1922 Van 1920 tot 1922 was Constantijn opnieuw koning. In 1922 speelde zich de hoogst ongelukkige oorlog tegen Turkije af, waartegen koning Constantijn zich steeds had verzet. De oorlog werd voor Griekenland rampzalig. En als gevolg moest Constantijn opnieuw afstand doen van de troon. Hij stierf in het begin van 1923.
Georgeiiofgreece.jpg George II 1922 - 1924 Oudste zoon van Constantijn I en Sophie van Pruisen. Hij was nog geen twee jaar koning van Griekenland en moest al afstand doen van de troon. Hij huwde prinses Elizabeth van Roemenië.

Tweede Helleense Republiek.

De tweede Helleense Republiek.

Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-Oldenburg (opnieuw)

Het Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

en het Huis Oldenburg.

Koningen van Griekenland van het Huis Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-Oldenburg
Portret Naam Periode Opmerkingen
Georgeiiofgreece.jpg George II 1935 - 1947 In 1935 besliste een volksstemming over het herstel van de monarchie en George II keerde terug naar Athene. Hij slaagde er niet in te regeren als een constitutioneel monarch. Hij moest tijdens de Tweede Wereldoorlog Griekenland ontvluchten. George keerde in 1946 terug naar Athene, maar stierf een jaar later, kinderloos.
Paul of Greece.jpg Paul 1947 - 1964 Paul was de jongste zoon van koning Constantijn I en koningin Sophie. Zijn oudere broers waren Alexander en George II. Paul was een goede koning, alleen het karakter van zijn vrouw, Frederika van Brunswijk, deed de monarchie geen goed. Koning Paul stierf in 1964. Zijn oudste dochter is Sophia van Spanje.
King Constantine.jpg Constantijn II 1964 - 1974 De laatste koning van Griekenland. Huwde de Deense prinses Anne Marie, dochter van koning Frederik IX van Denemarken. Anne Marie is de jongere zus van de huidige koningin Margaretha II van Denemarken.

Derde Helleense Republiek.

De Derde Helleense Republiek.

GOTOTOP Bovenaan de pagina